BLOGGEN:

Vilken typ är du?

Vad har du för relation till det här med hemsidor och teknik? Känner du igen dig i någon av nedantående?

Jag möter många olika typer av kunder. Det är en stor gåva och något av det roligaste med mitt jobb. Nu vill jag halvt på skoj, halvt på allvar, presentera en högst ovetenskaplig sammanställning av mina observationer.

Hur ser det ut för dig? Är du den nyfikne som precis börjat se över din digitala närvaro, den erfarne med tydlig vision eller håller du dig gärna så långt borta som möjligt från allt vad teknik heter? (Obs! Trots att namnen på dessa fiktiva kunder är kvinnliga så är du självklart välkommen att boka Svartdalens tjänster, oavsett kön ;). 

Klart och betart!

Karin har koll på det tekniska, känner till olika sidbyggare och har bergis byggt sin egen hemsida tidigare. Nu har hon dock tagit flera steg i karriären, driver ett företag på uppgång och har en eller flera anställda. Hon vet vad hon beställer och förväntar sig en leverans utan alltför mycket diskussioner längs vägen. Målbild och färdigställandedatum är relevanta uttryck för henne. Val av bilder, färger och layout på sidan lämnar hon till utföraren. Det viktiga är att det blir bra och behövs det så känner hon folk som kan ta snygga foton.

När hemsidan är färdig är Karin fullt på det klara med att hon vill köpa till ett löpande supportavtal för att allt ska rulla på smidigt även framöver. Hemsidan har ett jobb att utföra och verksamheten har fullt upp med att utvecklas.

Hjälp!

Som Inger själv säger, hon har ingen aning om hur detta ska gå till. Hon inser att det vore en bra idé att ha en hemsida så att kunderna hittar henne. De sistnämnda frågar då och då ”har du ingen hemsida?”. Kanske har hon till och med en son eller dotter som erbjudit sig att fixa hemsidan men tiden går och de verkar ju aldrig ha tid över för att hjälpa mamma.

Ingers egna intresse för det tekniska och digitala är svalt. Hon har viktigare saker att göra och platser att vara på. Dessutom är hon i ärlighetens namn lite rädd för kaoset som brukar uppstå när hon närmar sig datorer. Från Inger kan det komma små utkast till texter på sms, mail eller nedskrivet på en servett. Så skönt om någon bara fixade detta! Bara något som funkar! Någon som väljer bilder, ordnar texter och bara säger till när allt är klart.

Orkar inte mer!

Ambitiösa Ellie har en tydlig vision, hon vet vilken information som ska vara med, vilka rubriker och bilder hon vill använda. Trots ett visst intresse för teknik och design har hon insett att det finns andra saker hon hellre vill lägga sin tid på. Dessutom finns så många val att göra och Ellie vet hur lätt det är att fastna i timmar av googlande för att hitta de bästa lösningarna.

Efter flertalet sena kvällar där hon försöker använda sig av tips från välmenande släkt och vänner ger hon upp och ber om hjälp. Hon vill inte ha någon enkel ”bygg-själv-på 10 minuter-hemsida”, hon vill ha det snyggt, professionellt och strukturerat.

Även om det är skönt att lämna över ansvaret till någon annan som snickrar ihop hemsidan, så är Ellie involverad i processen och diskuterar gärna val av plugin och bästa strukturen på menyn. Hon vet vad hon vill och är tydlig med när något inte stämmer med visionen. Hon tar noggrant till sig av all information vid överlämningen och är komplett redo att fortsätta hantera hemsidan på egen nu när grundjobbet äntligen är gjort.

Oändliga möjligheter!

Kreativa Mollie ser bilder framför sig och har en klar vision över sin hemsida. Hon tänker design, färg och form och för henne är detta ett roligt projekt som hon gärna ägnar timmar åt att skissa på, hon ser bara möjligheter.

Sen var det det här med att omsätta idéerna till en fungerande hemsida. Hon har inte riktigt lust eller tålamod att sätta sig in i hur man ordnar detta rent tekniskt. Mollie är en idéspruta som gärna tar emot hjälp att sålla bland idéerna och se vad som är möjligt här och nu, utifrån tid och budget. Mollie är involverad i processen och tillåter visionen att förändras allt eftersom hemsidan växer fram. Nya idéer finns det alltid plats för. När hemsidan är klar och ligger ute för allmän beskådan blir det ett ordenligt kalas med vännerna!

Nå, vad tycker du? Ligger det något i detta? Berätta gärna om du känner igen dig.

Oavsett om du passar in här ovan eller inte så är du välkommen att höra av dig om du vill ha hjälp med din nya eller nästa hemsida. Vi tar ett prat över en kopp och ser vart det landar. Hör gärna av dig!

Må gott /S-L

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer

Liknande inlägg

När det blir löjligt kul

När det blir löjligt kul

Vad är det som gör att det känns så? När det liksom bara pirrar av kulighet. Den frågan har jag seriöst ställt mig. Kanske handlar det om att "nörda ner sig” i rätt områden? Den där känslan när det bara är såå himla kul att dyka ner i ett projekt. Jag tycker det är...

läs mer
Varför annonsera i sociala medier?

Varför annonsera i sociala medier?

Vad är egentligen grejen med att annonsera i sociala medier? Och om jag nu gör det - varför ska jag anlita någon, kan jag inte fixa det lätt själv? Jag tog tiden att sammanställa ett gäng fördelar, 5 st för att vara exakt: Fördel nr 1: Till skillnad från att annonsera...

läs mer